Zupa owocowa

    Zupa owocowa

    Zapisz do ulubionych
    9godz.55min.


    Zrobione przez 25 osób

    Zupa owocowa na zimno pochodząca z Holandii. Można ją przechowywać przez tydzień w lodówce, a rodzaj i ilość owoców można zmieniać.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1/2 szklanki (90 g) jęczmieniu
    • 6 szklanek (1500 ml) wody
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 300 g mrożonych malin
    • 150 g wiśni (wydrylowanych)
    • 1/2 szklanki (70 g) rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.45min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.55min. 

    1. W dużej misce zalać jęczmień wodą i moczyć przez noc. Nie odcedzać.
    2. W dużym garnku, na małym ogniu gotować jęczmień przez 1 godzinę. Następnie dodać cukier, maliny i rodzynki i gotować jeszcze przez 30 minut. Dodać wiśnie i gotować kolejne 15 minut, aż zupa nieco zgęstnieje. Ostudzić, wstawić do lodówki i podawać na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis