Tarta rabarbarowa z jeżynami i malinami

    Tarta rabarbarowa z jeżynami i malinami

    Zapisz do ulubionych
    9godz.30min.


    Zrobione przez 100 osób

    To ciasto w typie "pie", gdzie owoce (jeżyny, maliny i rabarbar) znajdują się wewnątrz kruchego ciasta.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 szklanka (150 g) świeżych jeżyn
    • 1 szklanka (125 g) malin
    • 2 szklanki (250 g) rabarbaru pokrojonego na kawałki wielkości 1,5 cm
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 140 g margaryny do pieczenia
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki zimnej wody
    • 1 łyżka masła, stopionego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1,5 łyżki śmietanki 18%
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

    1. Nadzienie: w średniej misce wymieszać jeżyny z malinami i rabarbarem. W osobnej misce wymieszać 3/4 szklanki cukru z 1/4 szklanki mąki. Posypać tym owoce i lekko wymieszać. Przykryć miskę i wstawić na noc do lodówki.
    2. Ciasto: w dużej misce wymieszać 2 szklanki mąki z solą. Dodać posiekaną margarynę i 2 łyżki masła i siekać razem, aż ciasto będzie przypominać grubą bułkę tartą. 1/3 ciasta przełożyć do osobnej miski, dodać do niej wodę i wymieszać, aby powstała pasta. Dodać to z powrotem do dużej miski i wymieszać, aż ciasto uformuje się w kulę. Odstawić na co najmniej 20 minut, a następnie rozwałkować. Podzielić ciasto na pół. Rozwałkować jedną część na spód i wyłożyć nim głęboką formę do tarty o średnicy 23 cm.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Wymieszać 1 łyżkę stopionego masła z sokiem cytrynowym i dodać to do owoców. Wyłożyć je do wyłożonej ciastem formy. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na nadzieniu owocowym. Docisnąć brzegi ciasta, aby się skleiły, a na wierzchu zrobić kilka nacięć, aby uszła przez nie para. Posmarować lekko śmietanką i posypać cukrem.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec jeszcze przez 40-50 minut, aż wierzch będzie rumiany.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis