Niemieckie ciasteczka "Berliner Kranzer"

    Niemieckie ciasteczka "Berliner Kranzer"

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 12 osób

    To ciasteczka, które tradycyjnie piecze się w Niemczech z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Mają delikatnie pomarańczowy smak.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 170 g masła
    • 150 g margaryny do pieczenia
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
    • 4 szklanki (500 g) przesianej mąki pszennej
    • 1 białko
    • 2 łyżeczki cukru
    • 3/4 szklanki (180 g) kandyzowanej skórki cytrynowej
    • 24 kandyzowane wiśnie (czerwone)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Zmiksować szklankę cukru z masłem i margaryną. Miksując, dodać 2 jajka i skórkę pomarańczową.
    2. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasto powinno być zwarte, a nie rozdzielać się.
    3. Nabierać po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i wałkować w dłoniach, tworząc wałek długości 10-15 cm. Złączyć końce tworząc kółko. Posmarować białkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami cukru (dzięki temu będą się błyszczeć). Udekorować miejsce zlepienia skórką cytrynową i połówkami wiśni.
    4. Piec w 205 stopniach C na nieposmarowanej dużej blasze, przez 10-12 minut. Ciastka są gotowe kiedy spód się lekko przyrumieni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis