Ciasteczka rosenmunnar

    Ciasteczka rosenmunnar

    52polubienia
    40min.


    Zrobione przez 554 osoby

    Szwedzkie ciasteczka z „odciskiem palca”. W momencie, kiedy wyciągniesz je z piekarnika są lekkie jak powietrze!

    Składniki
    ilość sztuk: 72 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 250 g (2 szklanki) przesianej mąki pszennej
    • 160 g (1/2 szklanki) dowolnego dżemu owocowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    2. Utrzeć masło z cukrem aż będzie lekkie i puszyste. Dodać przesianej mąki i dobrze wymieszać. Z ciasta uformować kulki o średnicy 2,5 cm i położyć na blasze do pieczenia ciasteczek. Odcisnąć kciuk w każdej kulce, tworząc zagłębienie na ok. 1,5 cm. Wypełnić ulubionym dżemem.
    3. Piec 15 do 20 minut lub do momentu, kiedy ciastka osiągną złoty kolor na brzegach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (14)

    autor:
    44

    Czy blachę trzeba czymś wykładać, smarować? - 09 maj 2011

    Natalia1987
    autor:
    30

    mam pyt nie ida tam wogle do przepisu jaja i proszek do pieczenia ??? budzi to moje wielki zaskoczenie..i mam troche obawy aby piec te ciasteczka bo sadze ze nie urosna wogle. - 23 sty 2014

    autor:
    26

    Przepis bardzo prosty, ciasteczka łatwe w przygotowaniu, wszyscy sobie zachwalają ich smak - 30 wrz 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis