Bułki na piwie

    Bułki na piwie

    Zapisz do ulubionych
    5godz.40min.


    Zrobione przez 70 osób

    Pyszne, aromatyczne bułeczki, z dodatkiem piwa, miodu i cynamonu. Doskonałe z pieczonym mięsem. Niezwykły smak pochodzi ze słodu, który jest używany do produkcji piwa.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 4 szklanki (550 g) mąki chlebowej
    • 2 łyżki miodu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżka margaryny
    • 300 ml ciemnego piwa
    • 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
    • 1 szczypta mielonego cynamonu
    • 2 łyżki roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 5godz.40min. 

    1. Piwo postawić w pokojowej temperaturze i pozwolić, żeby zwietrzało. Zajmie to 3-4 godziny.
    2. Do pojemnika automatu do chleba dodawać składniki w następującej kolejności: piwo, masło, cynamon, sól i miód. Dodać mąkę i drożdże, uważając, żeby drożdże nie zetknęły się z mokrymi składnikami. Ustawić tryb "wyrabianie ciasta" i nacisnąć "start".
    3. Jak tylko ciasto wyrośnie, wyjąć je z pojemnika, uformować bochenek i pokroić na kawałki, z których należy uformować bułki. Ułożyć je na oprószonej mąką blaszce, przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
    4. Wierzch bułek posmarować roztopionym masłem.
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piec przez 30 minut na złoty kolor.

    rada

    Można użyć różnego rodzaju piwa, ale należy pamiętać, że to z wysoką zawartością chmielu nada bułkom gorzki posmak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis