Grillowany kurczak na piwie

    Grillowany kurczak na piwie

    1polubienie
    3godz.30min.


    Zrobione przez 910 osób

    Nietypowy sposób na kurczaka z grilla. Przygotowanie zabiera sporo czasu, ale efekt jest wspaniały. Mięso jest pysznie wilgotne i aromatyczne.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 115 g masła
    • 2 łyżki soli czosnkowej
    • 2 łyżki mielonej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 mała puszka (330 ml) piwa
    • 1 cały kurczak (około 2 kg)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Rozgrzać grill do niskiej temperatury.
    2. W rondelku rozpuścić połowę masła. Dodać po łyżce soli czosnkowej i papryki, sól oraz pieprz i wymieszać.
    3. Odlać (albo wypić) pół puszki piwa, resztę zostawić w puszce i wlać do tego drugą połowę masła, po łyżce soli czosnkowej i papryki, troszkę soli i pieprzu. Puszkę położyć na jednorazowej tacce do grillowania. Kurczaka nasadzić na puszkę (ma znajdować się w środku kurczaka). Kurczaka posmarować roztopionym masłem z przyprawami.
    4. Kurczaka na tacce położyć na rozgrzanym grillu. Piec na wolnym ogniu przez 3 godziny. (Termometr wetknięty w kurczaka powinien wskazywać 80 stopni C).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis