Zupa z wołowiną i kaszą jęczmienną

    Zupa z wołowiną i kaszą jęczmienną

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 141 osób

    Wspaniale sycąca zupa z kawałkami wołowiny, warzywami, pieczarkami i kaszą jęczmienną. Z powodzeniem można gotować ją w wersji wegetariańskiej, bulion wołowy zastępując warzywnym.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 2 szklanki (475 ml) wody
    • 2 łyżki margaryny
    • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
    • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1,5 litra wody
    • 3 kostki bulionu wołowego
    • 1/4 szklanki (50 g) kaszy jęczmiennej
    • 1/4 szklanki (60 g) kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Kawałki wołowiny zrumienić na rozgrzanym oleju. Dolać 2 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu.
    2. W międzyczasie w dużym garnku roztopić margarynę. Dodać marchewki, cebulę, czosnek, selera i grzyby, i podsmażyć na wolnym ogniu.
    3. Do podsmażonych warzyw dodać mięso, 1,5 litra wody, kostki bulionowe i kaszę jęczmienną. Gotować do momentu, aż kasza będzie miękka. Doprawić według upodobania. Odstawić z ognia, dodać śmietanę i dobrze wymieszać.

    rada

    Żeby śmietana się nie zważyła, można najpierw rozmieszać ją w garnuszku z odrobiną gorącej zupy, a dopiero póżniej dodać do reszty.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis