Stek Wellington

    Stek Wellington

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 320 osób

    To prosta i smaczna propozycja na podanie steku. Pieczony w warstwie pasztetu i zawinięty w kruche ciasto. Prawidłowo przygotowany stek zawsze powinnien być w środku lekko różowy. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg polędwicy wołowej
    • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 35 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 55 g pasztetu z wątróbki
    • 2 tablespoons masła o temperaturze pokojowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie (500 g) mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
    • 1 żółtko
    • 300 ml bulionu wołowego
    • 2 łyżki czerwonego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Stek umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować miękkim masłem. Piec przez 10-15 minut, aż się zarumieni. Przełożyć na talerz do ostudzenia, a pozostałe soki przelać do rondelka i odstawić.
    2. Na patelni roztopić 2 łyżki masła. Dodać cebulę i grzyby, i podsmażać przez 5 minut. Zestawić z ognia i przestudzić.
    3. Wymieszać pasztet z 2 łyżkami masła i doprawić solą i pieprzem. Pasztet rozsmarować na steku, a na wierzchu ułożyć podsmażone grzyby z cebulą.
    4. Kruche ciasto rozwałkować, na środku położyć stek, zawinąć i zalepić brzegi tak, żeby nie były zbyt grube. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ciasto naciąć w kilku miejscach i posmarować żółtkiem.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec przez kolejne 10-15 minut.
    6. Zachowane soki podgrzewać na dużym ogniu. Dolać bulion i wino i gotować przez 10-15 minut. Kiedy sos zgęstnieje, przecedzić i podawać z mięsem.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis