Pieczona karkówka

    Pieczona karkówka

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 568 osób

    To najlepszy i najprostszy przepis na pieczeń, jaki kiedykolwiek próbowałam. Mięso jest doskonałe, jeśli przygotujemy je poprzedniego dnia. Najlepiej smakuje podawane z pieczonymi warzywami!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 kg karkówki bez kości
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
    2. W brytfance na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać mięso i obsmażać przez 4 minuty. Szczypcami odwracać mięso i obsmażyć z wszystkich stron (po 3-4 minuty na każdej stronie).
    3. Mięso wyjąć z brytfanki, a na dnie ułożyć cebulę, czosnek i 1 liść laurowy, posypać solą i pieprzem. Z powrotem dodać mięso, na wierzchu położyć liść laurowy i przykryć.
    4. Piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec kolejne 90 minut. Upieczone mięso przełożyć na półmisek i odczekać 10-15 minut. Kroić na plastry i podawać z cebulą i sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis