Serce wołowe duszone w winie

    Serce wołowe duszone w winie

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Ciekawy przepis na serce wołowe. Bardzo wyraziste w smaku i zdecydowanie nie dla tych o słabym sercu! Danie zasmakuje tym, którzy lubią treściwe, mięsne potrawy.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 2 kg serca wołowego
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 marchewki, posiekane
    • 2 ziemniaki, posiekane
    • 2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 szklanka (235 ml) bulionu wołowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) czerwonego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Serce opłukać, usunąć tłuszcz. Przekroić na pół, a następnie pokroić na plasterki o grubości 1 cm.
    2. Posypać mięso mąką i doprawić solą i pieprzem.
    3. Rozgrzać masło na patelni, dodać kawałki mięsa i smażyć po 30-45 sekund na każdej stronie.
    4. Dodać cebulę, marchewkę, ziemniaki, tymianek, bulion i wino. Zmniejszyć ogień i dusić przez 1 godzinę.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis