Zupa z wołowiną i curry

    Zupa z wołowiną i curry

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 58 osób

    Pyszna, rozgrzewająca zupa z kawałkami wołowiny, ziemniakami i cebulą, gotowana z dodatkiem curry. Orginalny przepis pochodzi z Południowej Afryki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej w kostkę
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 łyżki margaryny
    • 1,5 litra bulionu wołowego
    • 2 łyżki curry w proszku
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziemniaki pokrojone w plasterki
    • 2 łyżki destylowanego białego octu 5%
    • 2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. W dużym rondlu rozpuścić margarynę i zrumienić mięso i cebulę.
    2. Wlać bulion, dodać curry i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
    3. Dodać ziemniaki, ocet i sól. Gotować przez kolejne 45-60 minut. Podawać gorące.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis