Wołowina po burgundzku mojej siostry

    Wołowina po burgundzku mojej siostry

    3polubienia
    2dni3godz.


    Zrobione przez 172 osoby

    Wspaniałe i aromatyczne danie. Gulasz wołowy po francusku zadowoli nawet wybredne podniebienie. Doskonałe zarówno z ziemniakami, jak i ryżem lub makaronem. Moi chłopcy to uwielbiają!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Marynata
    • 3 szklanki (710 ml) wytrawnego czerwonego wina
    • 2 łyżki koniaku
    • 2 cebule, pokrojone w plasterki
    • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 1 gałązka świeżej natki pietruszki
    • 1 liść laurowy
    • 1 ząbek czosnku, wyciśniętego przez praskę
    • 10 ziaren pieprzu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 kg karkówki, pokrojonej w kostkę

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśniętego
    • 300 ml bulionu wołowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki masła
    • 450 g pieczarek pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +2dni marynowanie  ›  Gotowe w: 2dni3godz.30min. 

    1. W dużej misce wymieszać wino z koniakiem, cebulą, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, czosnkiem, pieprzem i solą. Dodać pokrojoną wołowinę, przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C.
    3. Mięso odsączyć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynatę zachować. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso. Dusić na wolnym ogniu przez 10 minut, aż mięso będzie rumiane ze wszystkich stron. Przełożyć do oddzielnej miski i odstawić.
    4. Na tej samej patelni zrumienić boczek, a następnie przełożyć go do miski z wołowiną. Z patelni odlać tłuszcz, a dolać szklankę marynaty, podgrzewając na wolnym ogniu zdrapywać przywarte do dna resztki mięsa. Przelać pozostałość do marynaty.
    5. Rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę i marchewkę wyjętą z marynaty oraz posiekane świeże cebule i dusić przez 5 minut, aż zmiękną. Łyżką druszlakową przełożyć warzywa do miski z mięsem.
    6. Na patelni zrobić zasmażkę, do oliwy dodać mąkę i cały czas mieszając zrumienić.
    7. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, czosnek, bulion, pozostałą marynatę, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i wymieszać dobrze trzepaczką. Powstałym sosem zalać mięso z warzywami i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    8. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Piec przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Można dodać trochę wody, jeśli potrzeba. Doprawić solą i pieprzem.
    9. Na 15 minut przed końcem pieczenia w rondelku roztopić masło. Dodać pieczarki i podsmażać przez 5-10 minut. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać do niego pieczarki, wymieszać i odstawić na 15 minut.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis