Ciasteczka owsiano-kakaowe

    Ciasteczka owsiano-kakaowe

    11polubień
    27min.


    Zrobione przez 371 osób

    Pyszne ciasteczka owsiane z kakao. Można dodać do tego bardzo prostego przepisu również kawałki czekolady. Smacznego!

    Składniki
    ilość sztuk: 48 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 220 g (1 szklanka dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru białego
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 30 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 245 g (3 szklanki) płatków owsianych
    • 145 g (1 szklanka) rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Zmiksować masło lub margarynę z cukrem do uzyskania kremowej masy. Dodać jaja i wanilię; dobrze wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą oczyszczoną i solą; dobrze wymieszać. Dodać płatki i rodzynki, wymieszać.
    3. Nakładać kupki z ciasta na niewysmarowaną blachę do pieczenia ciastek. Piec 10 do 12 minut, aż ciasteczka będą prawie całkiem sztywne. Nie przypalić! Studzić minutę na blasze, a następnie przenieść na metalową podstawkę. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MartaMrzwPatrykCh
    4

    rewelacja!! - 27 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis