Chleb maślany

    Chleb maślany

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 142 osoby

    Prosty i szybki przepis na domowy chleb. Nie wymaga wyrabiania, składniki wystarczy zmiksować i odstawić do wyrośnięcia (najlepsza temperatura dla wyrastania ciasta to 30 stopni C).

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
    • 2 łyżki margaryny
    • 1 i 1/4 szklanki (295 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 2 łyżki soli
    • 3 szklanki (375 g) przesianej mąki pszennej
    • 1 łyżka masła, roztopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wymieszać margarynę z cukrem, solą, drożdżami i 1 szklanką mąki. Dodać wodę i miksować przez około 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę i dobrze wymieszać na gładką masę.
    2. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    3. Zamieszać ciasto delikatnie i przełożyć do lekko natłuszczonej foremki o wymiarach 23x8 cm. Ciasto powinno być kleiste. Rękami oprószonymi mąką uformować bochenek. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    5. Piec przez 45 minut. Po upieczeniu odstawić na metalową kratkę i posmarować roztopionym masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis