Prosty i szybki przepis na domowy chleb. Nie wymaga wyrabiania, składniki wystarczy zmiksować i odstawić do wyrośnięcia (najlepsza temperatura dla wyrastania ciasta to 30 stopni C).
E
Ed
Zrobione przez 142 osoby
Składniki
ilość porcji: 12
1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
2 łyżki margaryny
1 i 1/4 szklanki (295 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki soli
3 szklanki (375 g) przesianej mąki pszennej
1 łyżka masła, roztopionego
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Wymieszać margarynę z cukrem, solą, drożdżami i 1 szklanką mąki. Dodać wodę i miksować przez około 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę i dobrze wymieszać na gładką masę.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Zamieszać ciasto delikatnie i przełożyć do lekko natłuszczonej foremki o wymiarach 23x8 cm. Ciasto powinno być kleiste. Rękami oprószonymi mąką uformować bochenek. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
Piec przez 45 minut. Po upieczeniu odstawić na metalową kratkę i posmarować roztopionym masłem.