Ciasto szachownica z marcepanem

    Ciasto szachownica z marcepanem

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Bardzo wymyślne i smakowite ciasto. Idealne na podwieczorek z filiżanką herbaty. Przygotowanie zabiera trochę czasu, ale efekt jest fantastyczny!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 3 jajka
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 2 krople czerwonego barwnika spożywczego
    • 1 szklanka (235 ml) konfitury morelowej
    • Pasta marcepanowa
    • 2 szklanki (350 g) zmielonych migdałów
    • 3 szklanki (350 g) cukru pudru
    • 1 jajko o temperaturze pokojowej
    • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Masło utrzeć ze szklanką cukru. Dodawać jajka po jednym, cały czas ucierając. Dodać ekstakt waniliowy. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, cały czas mieszając. Jeśli ciasto jest bardzo gęste - dodać odrobinę mleka.
    2. Ciasto podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać barwnik i wymieszać. Natłuścić 2 kwadratowe foremki (o boku 18 cm). Wyłożyć do nich ciasto.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piec przez 25-30 minut, aż wykalaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Po 5 minutach od upieczenia ciasta przełożyć na metalową kratkę.
    4. Ciasto pokroić wzdłuż na 4 paski tak szerokie, jak grube jest ciasto. Jeśli potrzeba, okroić ciasto tak, aby paski były równe. Podgrzać konfiturę. Posmarować boki kawałków ciasta tak, aby zlepić 2 białe paski razem z 2 różowymi (tak jak na szachownicy). Następnie posmarować konfiturą powstałe 4 boki ciasta. Czynność powtórzać do wykorzystania wszystkich pasków ciasta. Pasków wystarczy na 2 ciasta.
    5. Pasta marcepanowa:

    6. Wymieszać migdały z cukrem, jajkiem, sokiem z cytryny i ekstrakrem. Zagnieść na jednolitą masę, jeśli jest zbyt sucha można dodać odrobinę soku z cytryny albo wodę. Dodawać jedynie po pół łyżeczki, pasta zrobi się gęsta. Podzielić na pół.
    7. Na stolnicy obsypanej cukrem pudrem rozwałkować połowę pasty na grubość około 0,3 cm. Wyciąć pastę na długość ciasta i tak, aby pokrywała 4 boki, zostawiając końce ciasta odkryte. Ciasto ułożyć na jednym końcu rozsmarowanej pasty. Zawinąć tak, aby masa pokryła wszystkie 4 boki ciasta. Pastę zalepić wokół ciasta. Ciasto obtoczyć w cukrze. Przełożyć na paterę, lub zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki. Czynność powtórzyć dla drugiego ciasta.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis