Ciasto Basków

    Ciasto Basków

    8polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 37 osób

    Słodka specjalność z Kraju Basków. Delikatna kremowa masa w kruchym cieście. Proste, smaczne i dobre na każdą okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 i 1/8 szklanki (265 ml) mleka
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Ciasto
    • 1 i 1/8 szklanki (140 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 i 1/8 szklanki (225 g) cukru kryształu
    • 3 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

      Krem:

    1. W rondelku wymieszać mleko z 1/3 szklanki cukru. Zagotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia. W misce wymieszać pozostały cukier z 2 łyżkami mąki. Jajka zmiksować z ekstraktem i połączyć z cukrem i mąką.
    2. 1/2 szklanki gorącego mleka wymieszać z mieszanką jajeczną, a następnie przelać to z powrotem do rondelka z gorącym mlekiem i zagotować. Gotować na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka. Odstawić do ostudzenia na 1 godzinę.
    3. Ciasto:

    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
    5. Cukier zmiksować z jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
    6. Do tortownicy wyłożyć połowę ciasta. Na nim rozsmarować krem, zostawiając margines od brzegu około 1 cm. Na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta, a boki zlepić wokół nadzienia.
    7. Piec przez 30-40 minut, aż nabierze złocistego koloru.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis