Bulion warzywny

    Bulion warzywny

    6polubień
    50min.


    Zrobione przez 117 osób

    Aromatyczny wywar to klucz do sukcesu w gotowaniu! Ten jest pełen warzyw i ziół. Doskonały nie tylko dla wegetarian.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula
    • 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
    • 2 duże marchewki
    • 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
    • 8 ząbków wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 8 gałązek świeżej natki pietruszki
    • 6 gałązek świeżego tymianku
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 litry wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Oczyszczone warzywa pokroić w 2,5 cm kawałki.
    2. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać cebulę, selera, marchewkę, cebulkę, czosnek, pietruszkę, tymianek i liść laurowy. Podsmażyć na dużym ogniu przez 5-10 minut, często mieszając.
    3. Dodać sól i wodę, i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 30 minut. Przecedzić bulion, a warzywa zużyć na przykład do sałatki.

    rada

    Wywar można sporządzic dodając różne składniki: pieczarki, bakłażany, szparagi, kukurydzę, koper włoski, paprykę, groszek, korzeń selera, ziemniaki, majeranek lub bazylię.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis