Żytni chleb z automatu

    Żytni chleb z automatu

    6polubień
    3godz.5min.


    Zrobione przez 73 osoby

    Bardzo smaczny pszenno-żytni chleb. Zawsze dodaję odrobinę kakao, bo wtedy chleb jest ciemniejszy. Cukier natomiast sprawia, że chleb jest lepiej wyrośnięty.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 i 1/8 szklanki (265 ml) ciepłej wody
    • 2 łyżki melasy
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1,5 szklanki (155 g) mąki żytniej
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 1 łyżka gorzkiego kakao
    • 3/4 łyżeczki kminku
    • 2 łyżeczki drożdży instant

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Do pojemnika automatu do chleba dodawać składniki w kolejności sugerowanej w instrukcji obsługi urządzenia.
    2. Wybrać ustawienie dla chlebów z pełnego ziarna oraz dla lekkiego zrumienienia skórki.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis