Makaron domowy

    Makaron domowy

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 376 osób

    Prosty przepis na domowy makaron. Z powodzeniem można podwoić lub potroić proporcje wedle zapotrzebowania.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 2 łyżki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić zagłębienie i dodać lekko roztrzepane jajko. Wymieszać - ciasto powinno być gęste. Jeśli potrzeba, dodać 1-2 łyżki wody.
    2. Na oprószonej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez 3-4 minuty, a następnie rozwałkować na pożądaną grubość. Nożem pokroić ciasto na cieńsze lub grubsze paski.

    rada

    Zamiast kroić ciasto ręcznie, można użyć maszynki do robienia makaronu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis