Najprostszy bulion drobiowy

    Najprostszy bulion drobiowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Zrobione przez 127 osób

    Doskonały wywar drobiowy do zup i sosów. Cebula, seler, marchewka i goździki gotowane z kurczakiem dają aromatyczny, domowy bulion.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g kawałków kurczaka z kośćmi (np. porcja rosołowa)
    • 1 duża cebula
    • 3 łodygi selera naciowego z liśćmi
    • 1 duża marchewka
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 3 całe goździki
    • 1,5 l wody
    • 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +5min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Cebulę przekroić na ćwiartki. Oczyszczonego selera i marchewkę pokroić na 2,5 cm kawałki. Do dużego garnka włożyć kawałki kurczaka, warzywa, sól i goździki. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 1 godzinę.
    2. Wyjąć kurczaka i warzywa, a wywar przecedzić. Przestudzić i zebrać z powierzchni tłuszcz.
    3. Białko oddzielić od żółtka, zachować skorupkę. Wymieszać 1/4 szklanki wody z białkiem i rozkruszoną skorupką. Dodać do wywaru i zagotować. Odstawić z ognia i odczekać 5 minut. Przecedzić przez sito wyłożone etaminą.
    4. Klarowanie wywaru:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    - 13 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis