Ciasteczka owsiane z rodzynkami

    Ciasteczka owsiane z rodzynkami

    11polubień
    25min.


    Zrobione przez 1486 osób

    Stary przepis, który zawsze mamy w pogotowiu, bo uwielbia go cała nasza rodzina. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 170 g (3/4 szklanki) masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru białego
    • 165 g (3/4 szklanki dobrze ubitego) jasnobrązowego cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 155 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 3/4 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 225 g (2 i 3/4 szklanki) płatków owsianych
    • 145 g (1 szklanka) rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    2. W dużej misce utrzeć masło z białym i brązowym cukrem aż powstanie gładka masa. Dodać jajka i wanilię i miksować aż masa będzie puszysta. Wymieszać przesianą mąkę z sodą, cynamonem i solą. Miksując, stopniowo dodawać mieszaninę z masłem. Dodać płatki owsiane i rodzynki, wymieszać. Nakładać łyżeczką ciastka na niewysmarowaną dużą blachę.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku 8 do 10 minut, lub do momentu kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Lekko ostudzić, zdjąć z blachy i pozostawić na metalowej kratce by całkowicie ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Allrecipes
    autor:
    10

    Ach, to wcale nie śmietana ma być tylko masło Nastąpiła pomyłka w tekście, już naprawiamy i dziękujemy za "cynk" - 25 paź 2012

    autor:
    6

    Ile śmietany ma być? - 24 paź 2012

    autor:
    5

    Beznadzieja! Ciasto się dosłownie rozlało po blasze, mimo, że zrobiłam wszystko wg receptury, a ciastka dały się formować w rękach. Tam chyba nie powinno być sody.... - 19 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis