Czekoladowe ciasto przekładane kremem kakaowym

    Czekoladowe ciasto przekładane kremem kakaowym

    8polubień
    55min.


    Zrobione przez 178 osób

    Pyszne ciasto czekoladowe, które z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy. Zawsze kiedy je podaję, ustawia się kolejka chętnych po przepis!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 jajka
    • 200 g cukru kryształu
    • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
    • 45 g gorzkiego kakao
    • 120 ml (1/2 szklanki) maślanki
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 280 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 235 ml (1 szklanka) wrzącej wody
    • 170 g półsłodkich groszków czekoladowych
    • Krem
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 120 g cukru pudru
    • 55 g gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 łyżki mleka
    • 1 łyżka zaparzonej mocnej kawy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużej misce zmiksować składniki, dodając je pojedynczo w następującej kolejności: jajka, cukier, masło, olej, kakao, maślanka i ekstrakt waniliowy.
    2. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Stopniowo dodawać do zmiksowanych już składników. Wymieszać i na końcu dodać gorącą wodę.
    3. Masę przełożyć do 2 natłuszczonych tortownic (o średnicy 20 cm). Posypać równomiernie groszkami czekoladowymi.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piec przez 25 minut. Odstawić do ostudzenia.
    5. Krem:

    6. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając kakao. Dodać ekstrakt, mleko, kawę i zmiksować na gładką masę. Można dodać więcej cukru pudru, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Kremem przełożyć upieczone ciasta.

    zamiennik

    Zamiast maślanki można użyć 3 łyżki masła wymieszanego z 1/2 szklanki mleka i 1 łyżką octu.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Angela1111
    autor:
    7

    Ciasto wyszło świetne! Co prawda jeszcze go nie próbowałam, ale pachnie i wygląda przepięknie. Jedyne co zmieniłam w przepisie, to dodanie większej ilości mleka, przy robieniu kremu. Ja zrobiłam ciasto w jednej tortownicy, a gdy ostygło, przekroiłam na pół. Taki sposób wydaje mi się łatwiejszy i korzystniejszy, ze względu na zużycie wody podczas mycia, ale to już jak kto woli Ciasto po upieczeniu pękło, co znaczy, że zostało dobrze zrobione. Jako ozdoby wykorzystałam polewę białą, ale tylko do zrobienia napisu "antywirus". Ciasto potrzebne na konkurs, więc stąd taki napis W środku wycięta kieliszkiem dziura, na kształt płyty. Dookoła poukładane połówki truskawek, które przykleiłam do tortu czarną polewą, ponieważ spadały Ciasto wyglądałoby bardzo ładnie, gdyby nałożyć na jego boki krem [tak jak ja] i posypać je np. wiórkami kokosowymi Bardzo łatwy w wykonaniu tort, ponieważ mam 13 lat, a to moje pierwsze w życiu, samodzielnie pieczone ciasto. Polecam przepis w 100 % ! - 18 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis