Stek z grilla w marynacie pomarańczowej

    Stek z grilla w marynacie pomarańczowej

    2polubienia
    6godz.40min.


    Zrobione przez 21 osób

    Stek pachnący słońcem! Aromatyczne, kruche mięso z grilla, marynowane w soku pomarańczowym z dodatkiem czosnku i imbiru!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg rostbefu o grubości 5 cm
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 łyżka świeżego imbiru, rozgniecionego
    • 2 pomarańcze

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +6godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 6godz.40min. 

    1. Na powierzchni mięsa, z obu stron zrobić nacięcia na krzyż i ułożyć mięso w płytkim naczyniu.
    2. Wycisnąć sok z pomarańczy. Odlać 1/2 szklanki. Pozostały sok wymieszać z czosnkiem i imbirem. Zalać nim mięso i wstawić do lodówki na 6 godzin.
    3. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    4. Posmarować grill oliwą i położyć na nim stek. Piec przez 10-12 minut z każdej strony. Zdjąć z grilla i odstawić na parę minut.
    5. W międzyczasie, podgrzać odłożony wcześniej sok pomarańczowy. Mięso pokroić i przełożyć na półmisek. Przed podaniem polać sokiem pomarańczowym.

    rada

    Najlepsze pomarańcze są ciężkie jak na swoją wielkość. Takie są najbardziej soczyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis