Babka Gladys

    Babka Gladys

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 61 osób

    To przepis mojej babci. Podała mi go przez telefon, kiedy jeszcze studiowałam prawo. Przekazałam go mojej koleżance i dzięki temu kopia tego przepisu została zachowana! Zrobiłam tę babkę na Dzień Matki! Prosta i pyszna!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 i 1/2 szklanki (300 g) cukru kryształu
    • 450 g masła
    • 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
    • 2 szklanki (475 ml) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Lekko natłuścić i oprószyć mąką foremkę do babki.
    2. W makutrze utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać do masy razem ze szklanką mleka, cały czas miksując. Następnie dodać pozostałe mleko, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Wymieszać.
    4. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 1 godzinę. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec jeszcze przez 15 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis