Pszenny chleb bananowy

    Pszenny chleb bananowy

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 215 osób

    Bardzo smaczny i wartościowy chlebek. Prosty i szybki w przygotowaniu! Tak bardzo mi smakuje, że często jem go to na śniadanie, to na podwieczorek, to na kolację!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki (240 g) mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1/4 szklanki (30 g) zarodków pszennych
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1,5 szklanki (340 g) rozgniecionych bananów
    • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki (120 ml) miodu
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Natłuścić foremkę do chleba (23x12 cm). Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. W misce wymieszać olej z miodem, jajkami, ekstraktem waniliowym i bananami.
    3. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z zarodkami pszennymi, solą i sodą. Zrobić zagłębienie i stopniowo wlewać mieszaninę mokrych składników. Wymieszać i na końcu dodać orzechy.
    4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 1 godzinę. Sprawdzić wykałaczką czy chleb jest gotowy. (Jest gotowy jeśli wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie sucha i czysta). Odstawić na metalową kratkę do przestudzenia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    BarbaraDziedzic
    0

    Pychota !!! piekę na okrągło !!! - 02 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis