Banana split na spodzie z czekoladowych ciasteczek

    Banana split na spodzie z czekoladowych ciasteczek

    4polubienia
    3godz.30min.


    Zrobione przez 41 osób

    Któż nie uwielbia dobrego tradycyjnego deseru banana split? Pyszny spód z kruchych wafelków, z warstwą bananów, lodów i bitej śmietany, a wszystko posypane orzechami. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 20 czekoladowych ciasteczek, pokruszonych
    • 55 g roztopionego masła
    • 2 banany pokrojone w plasterki
    • 1 l lodów truskawkowych (wyjętych nieco wcześniej z lodówki)
    • 1 puszka (550 g) ananasa, pokrojonego na drobne kawałki i odsączonego
    • 1 szklanka (235 ml) śmietany tortowej (36%)
    • 1/4 szklanki (30 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1/4 szklanki (60 g) kandyzowanych wiśni

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +3godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm.
    2. Pokrojone banany ułożyć równomiernie na spodzie z wafelków. Na nich rozsmarować lody i ułożyć ananasa.
    3. Śmietanę ubić na sztywno i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać orzechami.
    4. Deser włożyć do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem udekorować wiśniami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KamilaBanasiak
    0

    witam jakie ciasteczka czekoladowe pani urzywa - 28 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis