Bananowo-owsiane batoniki

    Bananowo-owsiane batoniki

    20polubień
    40min.


    Zrobione przez 157 osób

    Pyszne i zdrowe ciasteczka. Pieczone na bazie płatków owsianych, mają bardzo niską zawartość tłuszczu. Po upieczeniu można posypać cynamonem i cukrem!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 1 i 1/3 szklanki (110 g) błyskawicznych płatków owsianych
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 szklanki (70 g) rodzynek
    • 1 szklanka (220 g) bananów, rozgniecionych
    • 1/4 szklanki (60 ml) odtłuszczonego mleka
    • 2 białka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce zmiksować banany z mlekiem, białkami i ekstraktem. Dodać do suchych składników i wymieszać.
    3. Masę przełożyć do natłuszczonej foremki (23x33 cm). Piec przez 35 minut.
    4. Po przestudzeniu ciasto pokroić na kwadraciki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis