Masa bananowa do ciast

    Masa bananowa do ciast

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 128 osób

    Pyszna masa bananowa, którą można przekładać ulubione ciasta. Nie za słodka, puszysta, doskonała z ciastem biszkoptowym lub orzechowym.

    Składniki
    ilość porcji: 11 

    • 110 g (1/2 szklanki) rozgniecionych niezbyt dojrzałych bananów
    • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 55 g masła o temperaturze pokojowej
    • 300 g cukru pudru (lub mniej, do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Banany (mogą być jeszcze lekko zielone, jeśli będą zbyt dojrzałe masa będzie za rzadka) rozgnieść porządnie widelcem albo zmiksować za pomocą ręcznego blendera, dodając sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
    2. Zmiksować masło aby miało puszystą konsystencję. Nadal miksując dodawać po trochu cukru pudru. Kiedy dodana już będzie połowa cukru pudru - dodać masę bananową całą na raz, a następnie zmiksować i kontynuować dodawanie po trochu reszty cukru pudru.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    2

    Przepis bezwartościowy!!! Strata czasu!!! Przepis jest nie pełny, a ilości składników nie mają najmniejszego sensu!!! Szukałem przepisu na masę, a nie na koktail bananowy który jest obrzydliwie słodki!!! OCHYDA - 03 sie 2013

    Allrecipes
    autor:
    1

    @kucharz: Przepis wypróbowało już wiele osób z naszej amerykańskiej wersji strony: http://allrecipes.com/Recipe/Banana-Butter-Icing/Detail.aspx Dzięki ich komentarzom i poradom wprowadziliśmy kilka poprawek. Przepis jest jak najbardziej pełny, cały szkopuł tkwi w odpowiednim miksowaniu składników. Mamy nadzieję, że teraz masa będzie wychodzić lepiej. @ AleksandraPrzedwojska: Ilość cukru można dostosować do upodobań. Najlepiej w trakcie miksowania sprawdzać czy już wystarczy - 05 sie 2013

    AleksandraPrzedwojska
    0

    mi się wydaje że przy takiej ilości cukru masa jest słodka... - 10 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis