Bananowy chleb z automatu

    Bananowy chleb z automatu

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 420 osób

    Szybki i smaczny chleb. Automat wykonuje za nas całą pracę, ale należy pamiętać o dokładnym odmierzeniu składników.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 150 g cukru kryształu
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 2 jajka
    • 2 banany przekrojone wzdłuż

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +40min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Do pojemnika automatu do chleba dodawać składniki zgodnie z kolejnością podaną w instrukcji urządzenia.
    2. Wybrać ustawienie "ciasto" i nacisnąć "start". Mieszać chleb przez 3-5 minut, aż składniki się połączą. Jeśli jest to konieczne, z boków pojemnika zeskrobać ciasto łopatką. Po upływie 3-5 minut zatrzymać urządzenie. Wierzch chleba wyrównać łopatką.
    3. Wybrać ustawienie "pieczenie" i nacisnąć "start". Cykl pieczenia może się różnić w zależności od automatu, ale najczęściej trwa 50 minut.
    4. Po upieczeniu, zostawić chleb w formie na 10 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę do przesygnięcia.

    rada

    Aby upewnić się, że chleb jest upieczony, należy wetknąć wykałaczkę w środek chleba. Jeśli wyjdzie sucha - jest gotowy. Jeśli będzie na niej ciasto, ustawić opcję "pieczenia" na kolejne 10-15 minut. Następnie powtórzyć test z wykałaczką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WeronikaP
    autor:
    1

    Ciasto bardzo smaczne (chlebkiem bym tego nie nazwała).Dodałam migdałów dla smaku.Następnym razem dodam mniej cukru żeby rzeczywiście wyszedł z tego chlebek. - 22 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis