Ciasteczka octowe

    Ciasteczka octowe

    13polubień
    30min.


    Zrobione przez 203 osoby

    Smaczne ciasteczka. Są tak uzależniające, że nie możesz przestać ich jeść. Spróbuj a się przekonasz!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C.
    2. Utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Wykładać łyżeczką na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    3. Piec przez 18-20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    IwonaMarkełow
    1

    Ciasteczka super,dodałam tylko do przepisu jedno żółtko! - 15 lis 2015

    autor:
    0

    Z###e ciasteczka ;*** - 05 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis