Bakława

    Bakława

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 26 osób

    Przysmak kuchni bałkańskiej, bardzo popularny w Turcji. Warstwy delikatnego, cieniutkiego ciasta przekładane posiekanymi orzechami i polane syropem z miodu. Delicje!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 225 g niesolonego masła
    • 1/2 opakowania (450 g) ciasta filo
    • 2 szklanki (220 g) posiekanych orzechów pekan
    • 1,5 łyżki całych goździków
    • 1,5 szklanki (350 ml) wody
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 1 laska cynamonu
    • 1 szklanka (235 ml) miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Na małym ogniu roztopić masło. Na dno foremki o wymiarach 23x33 cm wlać 2 łyżki masła. Ułożyć 3 warstwy ciasta filo, przyciąć, aby było dopasowane do foremki. Posypać 2 łyżkami orzechów i ponownie ułożyć 3 warstwy ciasta. Obficie posmarować roztopionym masłem, posypać orzechami i w ten sposób układać warsty do 3/4 wysokości foremki.
    3. Ostrym nożem ponacinać ciasto w romby. Na zakończeniach rombów wcisnąć po goździku. Wierzch polać pozostałym masłem.
    4. Piec przez 45-50 minut, aż ciasto się przyrumieni.
    5. W międzyczasie, w rondelku wymieszać cukier z wodą i cynamonem. Zagotować, cały czas mieszając. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    6. Dodać miód i gotować przez kolejne 2 minuty. Odstawić z ognia, a z rondelka usunąć cynamon. Powstałym syropem polać gorącą bakławę. Odstawić na metalową kratkę do przestygnięcia. Pokroić na romby.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis