Ciastka walijskie

    Ciastka walijskie

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Szybkie i smaczne ciastka. Wyglądem przypominają nasze racuchy. Można je smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Pyszne na ciepło z filiżanką herbaty!

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 500 g mąki pszennej
    • 300 g masła
    • 1 łyżeczka soli
    • 250 g cukru kryształu
    • 180 g rodzynek
    • 2 jajka
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Elektryczny grill rozgrzać do temperatury 165-175 stopni C. Lekko natłuścić.
    2. Masło utrzeć z cukrem, dodając sól i proszek do pieczenia. Wbić jajka i zmiksować. Dodać 250 g mąki i rodzynki, i wymieszać. Na końcu dodać resztę mąki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt mokre - trochę więcej mąki.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać ciasteczka.
    4. Umieścić na natłuszczonej płycie grilla i zrumienić z obu stron.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis