Makaron ziti zapiekany z wołowiną i serami

    Makaron ziti zapiekany z wołowiną i serami

    11polubień
    55min.


    Zrobione przez 6901 osób

    Pewna pani, z którą pracowałam, przyniosła kiedyś to danie i wszystkim bardzo smakowało. Od tamtego czasu króluje na moim stole, uwielbiane przez gości. Równie pyszne w wersji wegetariańskiej!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g makaronu ziti (lub rurki)
    • 1 cebula, posiekana
    • 500 g mielonej chudej wołowiny
    • 2 słoiki (po 750 g) sosu do spaghetti
    • 170 g sera provolone w plasterkach
    • 350 g kwaśnej śmietany
    • 170 g startej mozzarelli
    • 2 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Do garnka z dużą ilością osolonej gotującej się wody wrzucić makaron i ugotować al dente, około 8 minut. Odcedzić.
    2. Na patelni przyrumienić cebulę i mieloną wołowinę. Dodać sos do spaghetti i dusić przez 15 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne i układać kolejno warstwy: połowę makaronu ziti, ser provolone, śmietanę, połowę sosu mięsnego, resztę ziti, mozzarellę i resztę sosu. Wierzch posypać parmezanem.
    4. Piec przez 30 minut, do momentu aż ser się roztopi.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    - - 04 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis