Pudding ryżowy

    Pudding ryżowy

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 221 osób

    Pyszny, lekki pudding z rodzynkami! Najlepiej smakuje podawany na ciepło. Aromatyczny, posypany gałką muszkatołową. Wspaniały na podwieczorek!

    Składniki
    ilość porcji: 11 

    • 1 szklanka (180 g) białego ryżu, nieugotowanego
    • 2 szklanki (500 ml) wody
    • 3 jajka, roztrzepane
    • 2 szklanki (500 ml) mleka
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/3 szklanki (50 g) rodzynek
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ryż wsypać do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 stopni C.
    3. W dużej misce wymieszać ubite jajka z mlekiem, cukrem, ekstraktem migdałowym i solą. Dodać rodzynki i ryż. Masę wyłożyć do foremki.
    4. Pudding piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie go zamieszać i posypać gałką muszkatołową. Piec przez kolejne 30 minut, aż do momentu kiedy nóż wetknięty w środek wyjdzie suchy.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis