Precle Nancy

    Precle Nancy

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 70 osób

    Smaczne, domowe precelki! W tym przepisie ciasto wyrabia nam automat do chleba, a cała trudność polega na formowaniu precelków. Jest to jednak kwestia wprawy!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 1 szklanka (235 ml) piwa
    • 1 łyżka margaryny
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 1 jajko
    • 1 łyżka ciepłej wody (45 stopni C)
    • 2 łyżki koszernej soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Odmierzyć pierwszych 6 składników w podanej kolejności do pojemnika automatu do chleba. Ustawić program "wyrabianie ciasta" i nacisnąć start.
    2. Kiedy cykl się zakończy, przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę. Jeśli ciasto jest kleiste, zagnieść je z niewielką ilością mąki.
    3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x23 cm. Ostrym nożem pokroić ciasto na paski o szerokości ok. 1 cm (wzdłuż krótszego brzegu). Każdy pasek ciasta delikatnie rozciągnąć na wałeczek długości 40 cm.
    4. Formować precle: końce wałeczków uformować tak, aby tworzyły okrąg, założyć je na siebie. Skręcić końce raz i ułożyć na przeciwległej stronie koła. Uformowane precle układać na natłuszczonej blaszce. Nie odstawiać do wyrośnięcia!
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    6. Wymieszać lekko ubite jajko z łyżką wody. Posmarować precle. Posypać solą. Piec przez 18-20 minut. Przełożyć do ostygnięcia na metalową kratkę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis