Pieczone miniaturowe dynie

    Pieczone miniaturowe dynie

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Smaczne, zdrowe i proste danie. Dynię można również przyrządzić w mikrofalówce, gotujące ja przez około 10-15 minut na wysokiej temperaturze. Na każdego gościa przypada jedna mała dynia.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 mini dynia
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki masła
    • 2 szczypty mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do tempertaury 175 stopni C.
    2. Odciąć czubek dyni i wydrążyć gniazda nasienne. Do środka nałożyć masło i cukier, posypać cynamonem. Przykryć z powrotem odkrojonym czubkiem.
    3. Dynię ułożyć w żaroodpornym naczyniu, z odrobiną wody na dnie.
    4. Piec do miękkości przez około 30 minut.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis