Ciasteczka migdałowe jak z chińskiej restauracji

    Ciasteczka migdałowe jak z chińskiej restauracji

    2polubienia
    38min.


    Zrobione przez 140 osób

    Mówi się, że to smalec nadaje tym ciastkom ich tradycyjnego smaku. Jednak można użyć masła lub margaryny, a wyniki będą również bardzo zadowalające.

    Składniki
    ilość sztuk: 48 

    • 345 g (2 i 3/4 szklanki) przesianej mąki pszennej
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 200 g smalcu
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • 48 migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 38min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 165°C.
    2. W misce wymieszać przesiane: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Dodać pokrojony smalec i mieszać, aż mieszanina będzie przypominać drobną kruszonkę. Dodać jajko i ekstrakt migdałowy. Dobrze wymieszać.
    3. Formować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. Położyć je 5 cm od siebie na niewysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Położyć po migdale na wierzchu każdego ciasteczka i docisnąć, by lekko spłaszczyć ciastka.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-18 minut. Ostudzić na podstawce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    96 migdałów? Czyli wyjdzie prawie 100 ciasteczek? - 24 cze 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis