Cytrynowy kurczak w sosie pieczarkowym

    Cytrynowy kurczak w sosie pieczarkowym

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 743 osoby

    Wspaniały przepis na kurczaka, który przygotowuję od wielu lat. Pieczone delikatne mięso z piersi pachnące cytryną, polane pieczarkowym sosem. Pyszne podawane z ryżem i świeżymi warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cytryna
    • 50 g masła
    • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 120 ml bulionu drobiowego
    • 2 łyżki mąki przennej
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C.
    2. Do żaroodpornego naczynia wlać oliwę, ułożyć w nim kurczaka, smarując oliwą ze wszystkich stron. Na wierzch wycisnąć sok z połowy cytryny. Resztę cytryny pokroić w plasterki i ułożyć na filetach kurczaka. Piec przez 40 minut.
    3. Na patelni stopić masło. Dodać pokrojone pieczarki. Dusić, mieszając, przez około 6 minut. Posypać mąką i wymieszać. Dolać bulion i cały czas mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Na koncu dodać posiekaną natkę. Sosem polać upieczonego kurczaka.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis