Ciasto ze świeżymi wiśniami

    Ciasto ze świeżymi wiśniami

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 279 osób

    Najpyszniejsze ciasto wiśniowe, typu "pie", które rozpływa się w ustach! Wiśniowe nadzienie w kruchym cieście. Nie sposób się oprzeć!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie (2 płaty) gotowego ciasta francuskiego (na foremkę o średnicy 23 cm)
    • 4 łyżki tapioki błyskawicznej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 200 g cukru kryształu
    • 600 g wiśni, wydrylowanych
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1,5 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Jeden płat ciasta wyłożyć na dno foremki, a drugi przykryć i odstawić.
    2. W dużej misce wymieszć wiśnie z tapioką, solą, cukrem i ekstraktami. Odstawić na 15 minut.
    3. Masę wyłożyć na przygotowany spód z ciasta, wierzch posypać wiórkami masła i przykryć drugim płatem. Przyszczypać brzegi, a wierzch ciasta ponakłuwać widelcem.
    4. Piec przez 50 minut na złoty kolor.

    rada

    Foremkę dobrze jest umieścić w piekarniku na wyłożonej folią blaszce. Sok może wyciekać!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis