Pieczone buraki z jogurtowo-orzechowym sosem

    Pieczone buraki z jogurtowo-orzechowym sosem

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 11 osób

    To danie wspaniale smakuje i fantastycznie się prezentuje. Pieczone buraki podawane z pikantnym jogurtowym sosem z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 75 g orzechów włoskich
    • 5 średnie buraki, wyszorowane
    • 1 łyżka masła
    • 500 g jogurtu naturalnego
    • 1 posiekana zielona papryczka chili
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • sól do smaku
    • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 1 posiekana czerwona papryczka chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Orzechy rozłożyć pojedynczą warstwą na blaszce. Piec w temperaturze 150 stopni C przez 15-20 minut. Grubo pokroić.
    2. Masłem natłuścić folię aluminiową. Buraki ponakłuwać widelcem i zawinąć w folię. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 1 godzinę, aż będą miękkie. Ostudzić.
    3. W misce jogurt zmiksować z zieloną papryczką chili i kolendrą. Dodać orzechy, doprawić solą i wymieszać. Schłodzić przez 30 minut.
    4. Buraki obrać i przekroić na krzyż, ale nie do końca. Przełożyć na półmisek i każdego buraka rozchylić. Łyżką nakładać sos do środka i na wierzch, posypać kolendrą i czerwoną papryczką chili.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis