Pieczony kurczak w sosie barbecue

    Pieczony kurczak w sosie barbecue

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 518 osób

    Bardzo proste i smakowite danie na obiad dla całej rodziny! Mięso jest bardzo wilgotne i rozpływa się w ustach. Uwielbiam podawać tego kurczaka z ryżem i świeżą kukurydzą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały kurczak (około 1,5 kg), pokrojony na kawałki
    • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 350 ml (1,5 szklanki) gotowego sosu barbecue

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać granulowanym czosnkiem. Piec przez 1 godzinę.
    3. Wyjąć z piekarnika i z naczynia odsączyć wytopiony tłuszcz. Kurczaka polać równomiernie sosem barbecue i piec bez przykrycia przez kolejne 30 minut.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis