Ciasto z masą cytrynową

    Ciasto z masą cytrynową

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 1300 osób

    Bajcznie proste i pyszne ciasto cytrynowe. Soczyste i aromatyczne! Doskonałe podane na talerzyku jako deser lub przekąska na pikniku w parku.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 180 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
    • 80 g (2/3 szklanki) cukru pudru
    • 170 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
    • Masa cytrynowa
    • 3 jajka
    • 300 g (1,5 szklanki) cukru kryształu
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 60 ml (1/4 szklanki) soku z cytryny
    • 35 g (1/3 szklanki) cukru pudru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić formę o wymiarach 23x33 cm.
    2. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem i połączyć z masłem. Ciasto wyłożyc do przygotowanej formy.
    3. Piec przez 20 minut na złoty kolor.
    4. Masa:

    5. W międzyczasie ubić na pianę jajka z cukrem, mąką i sokiem cytrynowym.
    6. Cytrynową masę wylać na gorące, świeżo upieczone ciasto i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
    7. Przełożyc na metalową kratkę do ostudzenia.
    8. Posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraciki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis