Sałatka fasolowa Baja

    Sałatka fasolowa Baja

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Prosta i bardzo smaczna sałatka w stylu meksykańskim. Dwa rodzaje fasoli, świeży pomidor i ogórek, dodatek awokado i chrupiące chipsy tortilla - to wspaniała propozycja na lunch lub kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
    • 400 g (1 puszka) ciecierzycy, odsączonej z zalewy
    • 200 g (1 szklanka) posiekanych pomidorów
    • 100 g (3/4 szklanki) ogórka, obranego i posiekanego
    • 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
    • 170 g pasty z awokado - guacamole
    • 120 g jogurtu naturalnego
    • 1/4 łyzeczki soli
    • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
    • 1 główka sałaty podartej na małe kawałki
    • 250 g kukurydzianych chipsów tortilla

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużej misce wymieszać fasolę i ciecierzycę z pomidorami, ogórkiem i cebulą.
    2. W miseczce wymieszać guacamole z jogurtem i solą. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać trochę mleka. Sosem polać warzywa, wymieszać i wstawić do lodówki.
    3. Sałatkę udekorować sałatą i podawać z chipsami.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis