Bajgle Sally

    Bajgle Sally

    Zapisz do ulubionych
    1godz.55min.


    Zrobione przez 153 osoby

    Wspaniałe, mięciutkie bułeczki! Doskonałe na śniadanie lub lunch, posmarowane serkiem kremowym, z plasterkiem pomidora lub ogórka. Pyszne w wersji na słodko - z konfiturą lub nutellą!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 550 g mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 7 g aktywnych suchych drożdży
    • 400 ml ciepłej wody
    • 2 łyżki margaryny
    • 1 łyżka cukru krystału
    • 2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. W automacie do chleba na trybie ręcznym wymieszać makę z cukrem, solą, drożdżami, wodą i margaryną.
    2. Jeśli nie mamy automatu do chleba, wymieszać 200 g mąki z cukrem, solą i drożdżami. Wodę z margaryną podgrzać do temperatury 45 stopni C. Dodać do suchych składników i miksować na średnich obrotach przez 2 minuty. Dodać 100 g mąki i miksować na dużych obrotach przez kolejne 2 minuty. Dodać resztę mąki i zarobić ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć i odstawić aby wyrosło (ok. 1 godz.). Następnie ciasto obić o blat i ponownie odstawić na 15 minut.
    3. Ciasto podzielić na 12 kawałków. 3 kawałki uformować w kulki. W każdej zrobić dziurkę o średnicy 2,5 cm. Na powierzchnię dużej patelni nalać wody na wysokość 2,5 cm, dodać łyżkę cukru i 2 łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu. Wrzucać bajgle i gotować przez 3 minuty, odwrócić na drugą stronę i gotować przez 2 minuty, a następnie jeszcze raz odwrócić na 1 minutę. Wyjąć na papierowy ręcznik. Czynność powtórzyć z resztą ciasta.
    4. Bajgle ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    5. Piec przez 20-25 minut. Przełożyć na tacę i odstawić do przestygnięcia.

    rada

    Przed wstawieniem do piekarnika można wymieszać białko z łyżką wody i posmarować wierzch bajgli. Posypać według upodobania: ziarnami sezamu, makiem lub kminkiem.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Powiem tak: Próbowałem dzisiaj zrobić bajgle z tego przepisu i wyszły mi gumowate i twarde na wierzchu. Nie wiem dlaczego, ale podejrzewam, że winny jest punkt 3 przepisu i najlepiej należałoby go po prostu pominąć i piec ciasto zaraz po wyrośnięciu... Może się mylę, ale chyba zdecydowanie lepiej by wyszły. Na razie bułeczki są niezjedliwe... - 14 mar 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis