Ciasteczka migdałowe z likierem amaretto

    Ciasteczka migdałowe z likierem amaretto

    3polubienia
    46min.


    Zrobione przez 125 osób

    Ciasteczka dla miłośników migdałów! Najlepiej podpiec migdały, żeby wydobyć z nich głębszy smak.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 

    • 110 g miękkiego masła
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki likieru amaretto
    • 70 g (1/2 szklanki) mielonych migdałów
    • 150 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +23min.  ›  Gotowe w: 46min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko, amaretto i migdały. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę, aż wszystko się dobrze połączy. Łyżeczką wykładać kupki ciasta na blachę w odległości 5 cm od siebie.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku 5 do 8 minut lub do momentu aż ciasteczka nabiorą lekkiego koloru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Magpie
    autor:
    2

    Bardzo dobre ciasteczka! Niestety nie mialam likieru to dodalam aromat waniliowy, ale muszę spróbować z amaretto! Dodałam mniej mąki, 1 szkl. i dodałam całą szklankę zmielonych migdałów, bo uwielbiam migdały! Lepiej też chyba piec w niższej temperaturze, żeby ciasteczka równo się upiekły. Zrobiłam też większe ciasteczka, wyszło 15 to piekłam je jakies 15 minut. Smacznego! - 10 lis 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis