Pieczone krewetki otulone bekonem

    Pieczone krewetki otulone bekonem

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 290 osób

    Pyszne, pikantne krewetki. Jetem od nich uzależniony! Można użyć samodzielnie skomponowanej mieszanki przypraw. Ta sklepowa najczęsciej zawiera przyprawy takie jak: mielona papryka, chili, czosnek granulowany, cebula granulowana, oregano, tymianek, sól i pieprz.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 16 dużych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 8 plasterków bekonu
    • mieszanka przypraw do mięs z grilla (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
    2. Każdą krewetkę owinąć połową plasterka bekonu i spiąć wykałaczką.
    3. Prostokątną blaszkę wyłożyć folią aluminiową, a następnie umieścić na blaszce kratkę do pieczenia. Krewetki ułożyć na kratce i oprószyć przyprawami z obu stron. Odstawić na 15-20 minut, aż bekon nasiąknie przyprawami.
    4. Piec przez 10-15 minut. Bekon powinien być chrupiący, a krewetki różowe i miękkie. Kratka sprawia, że krewetki nie nasiąkną wyciekającym z bekonu tłuszczem.

    rada

    Należy użyć dużych krewetek. Czas ich pieczenia jest taki sam jak bekonu. Jeżeli natomiast użyjemy średnich krewetek, należy wcześniej podsmażyć bekon. W przeciwnym razie zbyt długo pieczone krewetki będą twarde i gumowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis