Pieczone krewetki otulone bekonem

    (323)

    Pyszne, pikantne krewetki. Jetem od nich uzależniony! Można użyć samodzielnie skomponowanej mieszanki przypraw. Ta sklepowa najczęsciej zawiera przyprawy takie jak: mielona papryka, chili, czosnek granulowany, cebula granulowana, oregano, tymianek, sól i pieprz.


    Zrobione przez 291 osób

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 16 dużych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 8 plasterków bekonu
    • mieszanka przypraw do mięs z grilla (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
    2. Każdą krewetkę owinąć połową plasterka bekonu i spiąć wykałaczką.
    3. Prostokątną blaszkę wyłożyć folią aluminiową, a następnie umieścić na blaszce kratkę do pieczenia. Krewetki ułożyć na kratce i oprószyć przyprawami z obu stron. Odstawić na 15-20 minut, aż bekon nasiąknie przyprawami.
    4. Piec przez 10-15 minut. Bekon powinien być chrupiący, a krewetki różowe i miękkie. Kratka sprawia, że krewetki nie nasiąkną wyciekającym z bekonu tłuszczem.

    rada

    Należy użyć dużych krewetek. Czas ich pieczenia jest taki sam jak bekonu. Jeżeli natomiast użyjemy średnich krewetek, należy wcześniej podsmażyć bekon. W przeciwnym razie zbyt długo pieczone krewetki będą twarde i gumowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (323)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis