Puree z rzepy z bekonem

    (60)

    Ciekawe danie z ugotowanej rzepy. Bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi chrupiących kawałków bekonu. Doskonałe jako ciepły dodatek do mięs.


    Zrobione przez 46 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg rzepy
    • 2 łyżki masła
    • szczypta soli
    • szczypta mielonego pieprzu
    • szczypta granulowanego czosnku
    • 225 g bekonu
    • 2 łyżki wytopionego z bekonu tłuszczu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rzepę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękości w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść, dodając masło, sól, pieprz, czosnek do smaku. Odstawić.
    2. Na patelni smażyć bekon, aż będzie chrupiący. Przełożyć na talerz i rozkruszyć. Z patelni odmierzyć 2 łyżki wytopionego tłuszczu. Dodać puree z rzepy, pokruszony bekon i wymieszać. Podgrzać przed podaniem.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (60)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)