Kurczak z bekonem i grzybami

    Kurczak z bekonem i grzybami

    5polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 427 osób

    Bardzo proste a wyjatkowo smaczne danie. Wyrazisty smak uzyskany dodatkiem bekonu. Pasuje zarówno do ryżu jak i ugotowanych ziemniaków.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 2 piersi z kurczaka, najlepiej z kością i skórą
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 2 grube plasty bekonu
    • 35 g przepołowionych pieczarek
    • 60 ml śmietany tortowej 36 %

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Do naczynia żaroodpornego wlać roztopione masło, włożyć kurczaka skórą do dołu, posypać solą i czosnkiem. Odwrócić i oprószyć solą. Na wierzchu ułożyc plastry bekonu i połówki pieczarek.
    3. Piec przez 45-60 minut, do momentu, aż mięso nie będzie już w środku różowe.
    4. Upieczone mięso i pieczarki przełożyć na półmisek i trzymać w cieple.
    5. Do rondelka przelać sos z naczynia żaroodpornego, dodać śmietanę i mieszać energicznie trzepaczką, gotując na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
    6. Polać kurczaka sosem i od razu podawać.

    Zamiennik:

    Zamiast śmietany do sosu można dodać łyżeczkę mąki wymieszaną z 2 łyżeczkami wody.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis