Dip z pieczonego bakłażana

    Dip z pieczonego bakłażana

    2polubienia
    3godz.45min.


    Zrobione przez 457 osób

    Baba ganoush to popularna na Bliskim Wschodzie i w Egipcie pasta z pieczonego bakłażana i sezamu. Smakuje wybornie podawana z chlebem pita lub z warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 bakłażan
    • 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
    • 1/4 szklanki (60 ml) pasty sezamowej tahini
    • 2 łyżki ziaren sezamu
    • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    2. Bakłażana położyć na blaszce, skórkę ponakłuwać widelcem. Piec przez 30-40 minut, przewracając od czasu do czasu, aż będzie miękki. Wyjąć z piekarnika i włożyć do miski z zimną wodą. Obrać ze skórki.
    3. W blenderze zmiksować bakłażana z sokiem cytrynowym, tahini, ziarnami sezamu i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    4. Przełożyć puree z bakłażana do miseczki i powoli wlewać oliwę cały czas mieszając.
    5. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis