Miękkie ciasteczka z groszkami czekoladowymi

    Miękkie ciasteczka z groszkami czekoladowymi

    19polubień
    27min.


    Zrobione przez 10015 osób

    Wszyscy chcą ten przepis gdziekolwiek nie pojawię się z tymi ciasteczkami! Moja córka, Tegan, otrzymała za nie nagrodę na konkursie cukierniczym. Orzechy nie są obowiązkowe, a smak budyniu można wybrać według upodobania.

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 550 g (4,5 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 450 g masła o temperaturze pokojowej
    • 350 g (1,5 szklanki) brązowego cukru
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru kryształu
    • 2 opakowania (po 90 g) budyniu waniliowego w proszku
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 700 g (4 szklanki) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 250 g (2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Mąkę przesiać razem z sodą. Odstawić.
    3. W misce masło utrzeć z cukrem białym i brązowym. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać budyń .
    4. Dodać roztrzepane jajka i ekstrakt, i wymieszać.
    5. Na końcu dodać groszki czekoladowe i orzechy.
    6. Za pomocą łyzki formować ciasteczka i układać na nienatłuszczonej blaszce.
    7. Piec przez 10-12 minut. Krawędzie ciasteczek powinny być rumiane.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis